Skip to content

Este daunatoare folosirea suzetei?

”Este daunatoare folosirea suzetei?” este o intrebare pe care multi parinti si-o pun in special daca folosirea suzetei se mentine la copil si dupa varsta de 3 ani. Specialistii precizeaza ca folosirea suzetei se datoareaza reflexului de supt, acesta fiind primul reflex care apare la bebelus (inca din viata intrauterina) si care reprezinta de fapt atat nevoia de hranire cat si pe cea de relaxare.

In primul an de viata medicii recomanda folosirea suzetei la copiii care plang des, suzeta oferindu-le acestora un sentiment de securitate si confort.

Daca obiceiul de a tine suzeta in gura se prelungeste mai mult timp, dincolo de varsta de 2-3 ani, poate exista riscul ca suzeta sa isi lase ”urme” in interiorul gurii – se poate modifica plafonul cavitatii orale iar consecinta este formarea unui palat ogival, latit, care face ca dintii de sus sa nu se mai potriveasca in muscatura cu cei de jos.

O folosire frecventa a suzetei poate duce la dificultati de vorbire, specialistii recomanda ca aceasta sa fie utilizata in mod rational si copilul sa fie stimulat sa emita sunete si silabe in perioada sugara.

Renuntarea la suzeta trebuie sa fie realizata treptat si gradual. Unii specialisti recomanda ca suzeta sa fie pusa intr-o cutiuta speciala iar copilul sa o poata folosi la ritualul de seara, in timp ce ii se citeste o poveste. Ulterior mama poate crea un scenariu spunandu-i copilului ca suzeta trebuie sa plece acum la alt copilas mai mic sau la zana suzetelor, el fiind acum maricel.

Incurajati copilul, oferiti multe laude si recompense pentru ca accepta despartirea de suzeta.

 

Autor: Pedagog Elena Nedelcu

Sursa foto: paulogermano.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.