Cine face logopedie cu copiii cu autism?

Este foarte important ca interventia logopedica la copiii cu autism sa fie aplicata de catre specialistul logoped care cunoaste metodele de terapie in cadrul tulburarii de spectru autist.

Pentru ca majoritatea copiilor cu autism au dificultati pe aria de atentie si comportament, este util ca specialistul sa cunoasca principiile comportamentale, sa aiba insusite tehnicile de lucru care stau la baza ABA – terapia care se dovedeste a fi cea mai eficienta atunci cand este vorba de terapie si recuperarea copilului cu autism.

Interventia logopedica se face in acord cu principiile comportamentale si face parte din planul de terapie al copilului.

Interventia pe limbaj nu este realizata doar in cadrul orelor de logopedie. Astfel, logopedia cu copii cu autism se face de catre toti membrii echipei. Este necesar ca obiectivele fixate de specialist sa fie lucrate la fiecare ora de catre toti terapeuti cu care copilul lucreaza. Deasemenea necesar este si comunicarea intre logoped, parinti si ceilalti membrii ai echipei.

Logopedul face parte din echipa si transmite metode de interventie, tehnici de lucru celor care lucreaza cu copilul pentru a se atinge obiectivele fixate in cel mai scurt timp posibil.

In cazul in care aceste lucruri nu se intampla si asteptam ca logopedul sa se ocupe de stimularea si corectarea limbajului, procesul de interventie poate fi mult mai lent.

Constientizarea faptului ca achizitionarea limbajului la copilul cu autism este un proces complex ne ajuta sa stabilim un nivel optim de steptari si sa actionam pe toate planurile pentru a stimula limbajul.

 

**

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.