Skip to content

5 Idei de activitati Montessori pentru copilul mic

Activitatile Montessori se bazeaza mult pe invatarea in mediu natural si ii ajuta pe copii sa isi construiasca abilitatile necesare pentru a face fata vietii de zi cu zi, inclusiv pentru a isi dezvolta abilitatile necesare integrarii in mediul scolar.

Abilitatile de potrivire, sortare, intelegerea cerintelor fac parte din bagajul de limbaj receptiv al copilului si este important sa fie stimulate inca din copilaria mica.

Activitati de potrivire

Aceste activitati se pot realiza inca din primii 2 ani de viata ai copilului, initial se incepe cu o serie mica de obiecte/imagini iar ulterior se pot folosi un numar mai mare, asa cum reiese si din galeria de mai jos.

Potrivirea stimuleaza atentia la detalii, ideea de la fel/diferit si constituie un reper important pentru abilitatile de sortare, asocieri si categorii.

Puteti sa creati propriul set de materiale, aici aveti o fisa cu animale ce poate fi utilizata in activitatea de potrivire Fisa animale. O alta metoda e sa realizati dumneavoastra cartonase si copilul sa le potriveasca dupa prezentarea oferita.

Cea mai la indemana activitate de potrivire o constituie aceea care presupune utilizarea resurselor din casa – potrivirea ciorapilor, tacamurilor, fructelor, rechizitelor s.a.m.d. Potrivirea se face si dupa criteriu culoare, forma, atat pe obiecte 3d, cat si pe imagini si pe fisa de lucru.

Activitati de sortare

Activitatile de sortare il ajuta pe copil sa inteleaga simtul ordinii, sa isi formeze prerechizitele necesare in activitatile de categorii si apartenenta, Astfel de activitati antreneaza atentia si memoria si dezvolta conceptele de la fel/diferit.

Idei de sortare: sortatea animalelor si a fructelor, sortarea tacamurilor, sortarea obiectelor dupa culoare.

Activitati senzoriale

Copiii se dezvolta si cunosc lumea folosindu-se de simturi iar activitatile senzoriale ii ajuta pe copil atat pe partea motrica cat si pe aria cognitiva.

Exemple de activitati: dactilopictura, saculetul cu surprize, cutia senzoriala, sticle senzoriale.

Activitati de motricitate fina cu plastilina si paste

sursa Pinterest

Aceasta activitate este usor de realizat deoarece necesita materiale putine iar majoritatea micutilor sunt atrasi de ea. Daca doriti sa lucrati si abilitatea de a recunoaste culorile, pastele pot fi pictate in prealabil iar ulterior utilizate.

Pentru a stimula limbajul incurajati vocalizarile in cadrul acestei activitati. Astfel de activitati dezvolta aria motrica, ajuta pe partea de coordonare oculo-motorie, prehensiune, lateralitate.

 

 

Activitati de transfer 

Aceste activitati sunt utile dezvoltand rabdarea, atentia, coordonarea oculo-motorie si prehensiunea la copil, aceste abilitati  fiind prerechizitele necesare dobandirii scrisului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.