Limbajul receptiv la copil

Limbajul receptiv la copil reprezinta abilitatea acestuia de a intelege ceea ce ii se cere, de a fi capabil sa discrimineze, sa indeplineasca cerinte, sa inteleaga concepte si actiuni logice. Limbajul receptiv apare la copil inaintea celui expresiv iar pentru a se dezvolta in mod optim copilul are nevoie in permanenta de stimulare din partea parintilor. Copilul va arata obiecte la cerere, va indeplini cerinte precum ”Vino la mine”/Arunca la cos/Pune cana pe masa” etc daca el va fi invatat si stimulat in mod adecvat iar acest lucru e important sa se intample inca din primele luni de viata. Prin expunere, modelare, imitare copilul invata iar limbajul lui receptiv se imbogateste.

Fiecare obiect care ne inconjoara are nevoie de expunere pentru a fi invatat. Cu cat o sa-l expunem pe copil la cat mai multi stimuli si o sa-i aratam lucruri noi cu atat limbajul lui receptiv o sa fie mai bogat. Acest tip de limbaj este o prerechizita pentru limbajul expresiv. Asadar, nu putem vorbi de  existenta  limbajului expresiv fara dezvoltarea celui receptiv.

Dezvoltarea limbajului la copil  necesita  timp si rabdare din partea parintilor. Este important ca parintele sa se joace cat mai mult cu copilul, prin joc reusim sa-i acaparam atentia si interesul acestuia. Prin activitati ludice si joc copilul se va dezvolta armonios, va fi vesel si dornic sa invete.

Stimularea senzoriala  joaca un rol important in dezvoltarea globala a copilului si implica dezvoltarea simturilor: vaz, auz, miros, gust si tactil.  Este important sa stimulati senzorial copilul inca de la prima lui baita, sa folositi buretei din texturi diferite, sapun (lichid,solid,spuma), sa-i faceti masaj cu uleiuri sau creme. Baita este o ocazie buna pentru a stimula limbajul receptiv. Cand ii spalati manuta, cand ii masati piciorusul vorbiti-i despre acestea. Pe masura ce acesta creste folosi la baita si jucarii, carticele pentru baie si pe fundal ii puteti pune si o muzica placuta.

Expuneti bebelusul la sunete placute si la diverse texturi, oferiti ocazia ca acesta sa fie in preajma mirosurilor placute, incurajati jocurile cu obiecte colorate.

In primii ani de viata creierul copilului este ca un burete, absoarbe toata informatia pe care noi i-o dam, de aceea este important cum vorbim si cum ne comportam in prezenta lui.

Desigur, copii cu o dezvoltare tipica reusesc sa invete  din mediu prin expunere. Daca acest lucru nu se intampla este important sa cerem ajutorul unui specialist.

Vorbiti cat mai mult cu copilul, cantati in preajma lui si faceti cu acesta activitati ludice, inca din primele luni de viata!

 

**

Sursa foto: classroomclipart.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.