Nevoile nou-nascutului si ale bebelusului

Nevoile nou-nascutului si ale bebelusului au fost o buna perioada de timp lasate intr-un con de umbra in lucrarile specialistilor din domeniu.

Mult timp, perioada de nou-nascut si de bebelus mic a fost neglijata de cercetatori. Initial se credea ca, copilul sugar este ca un ”tub digestiv” si ca nevoia lui se rezuma in mare parte la cea de a fi hranit. Cercetarile de specialitate mai recente au dovedit insa ca de fapt nevoile bebelusului sunt cu mult mai variate si mai complexe.

Bebelusul are competenta de a invata inca din primele ore de viata, de atlfel memoria, instrumentul esential al invatarii, se manifesta inca din perioada intrauterina.

Unele nevoi ale bebelusului sunt innascute si se realizeaza automat (reflexele innascute ale bebelusului), asa cum este reflexul de a respira si cel sfincterian.

Pentru celelalte nevoi de baza – foamea si setea- bebelusul are nevoie de interventia altei persoane iar atunci cand acest nevoi nu ii sunt indeplinite apare o stare puternica de disconfort fizic si psihic. Specialistii mentioneaza ca satisfacerea acestor nevoi implica si prima relatie sociala a copilului avand o pondere inseamnata in formarea personalitatii.

Alimentatia bebelusului

Se recomanda hranirea bebelusului la cererea acestuia, in mod natural, prin alaptare, ceea ce inseamna ca
atunci cand acesta ”cere” sa fie hranit ii se va indeplini dorinta asta facandu-l pe bebelus sa se simta increzator in cei din jur si linistit. Cu ceva timp in urma se vehicula ca ar fi indicat ca bebelusul sa manance la ore fixe pentru a se forma o disciplina. Totusi, cunoastem ca fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, fiecare este unic si nu ar fi corect sa ii impunem un astfel de sistem fix de masa. Cu timpul, copilul isi va stabiliza propriul ritm de somn si de masa, precizeaza specialistii.

Stimularea bebelusului

Studiile realizate recent au evidentiat importanta stimularii copilului in primele luni de viata.

Bebelusul are nevoia de cunoastere si de explorare, inca din primele sale saptamani de viata. Initial bebelusul se joaca cu mainile, picioarele, le priveste si le misca.  Este important ca parintele sa ii ofere acestuia jucarii care să ii stimuleze simturile: vazul, auzul, mirosul si pe care sa le poata pipai, apuca, duce la gura etc.

In primul rand, bebelusul are nevoie de parintii sai, pe acestia ii prefera oricarei jucarii. Inca din primele sale saptamani de viata, copilul are nevoie sa ii vorbiti, sa ii cantati, inclusiv atunci cand ii faceti baie sau  cand il hraniti.

Plansul bebelusului

Pana la varsta de aproximativ 1 an, plansul este mijlocul de comunicare principal al copilului. Prin plans, bebelusul ii face pe parinti atentia ca are o nevoie, sa isi doreste ceva, ca se intampla ceva cu el si are nevoie de ajutorul parintelui in situatia respectiva.

De retinut, daca bebelusul plange dupa ajutor si noi nu i-l acordam, aceste situatii repetate pot duce la instalarea unui sentiment de frustrare si nesiguranta la copil.

Experientele traite de copil in primul sau an de viata pun o amprenta decisiva asupra dezvoltarii sale ulterioare si este important ca adultul sa ii asigure experiente pozitive de viata.

Sursa foto: clipartpanda.com

Sursa articol: ”Copilul meu este o persoană importantă ” – Ghid Unicef, 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *