Skip to content

Primii pasi ai copilului – pregatirea unui mediu sigur

Logoped Elena Nedelcu-

Prin primii pasi copilul invata multe lucruri, dezvoltarea motrica cunoaste o noua etapa iar copilul incepe sa perceapa diferit mediul.  Primii pasi constitue perioada de dezvoltare a explorarilor, iar casa in care locuieste  „micul explorator” trebuie sa fie amenajata corespunzator, sa ii asigure siguranta acestuia iar in acelasi timp sa lase deschise caile de explorare a mediului.
Franarea curiozitatii copilului, a nevoii acestuia de a explora activ mediul, prin interdictia fizica sau verbala, reprezinta o mare greseala.

Chiar daca locuinta a fost construita pentru adulti, este de datoria parintilor sa faca mediul apt si pentru copil. Astfel, e recomandat sa nu se lase la indemana copilului lucruri fragile care se sparg usor, riscul fiind ca cel mic sa se raneasca.

Chiar daca dezvoltarea copilui cunoaste un mare progres, abilitatea de a merge nu il face automat pe acesta atent la eventualele pericole. Copilul mic va continua sa duca obiecte la gura, sa nu aprecieze corect distantele si sa nu diferentieze ce se poate manca si ce nu se poate.

Studiile arata ca peste 50% din accidentele care survin la copiii mici pot fi evitate daca parintii amenajeaza corespunzator casa.

Asadar, sa incercam sa privim in jur si sa vedem lumea cu ochii copilului.

Medicamentele

Pentru noi paracetamolul reprezinta ceva ce luam cand suntem raciti, pentru copil poate insemna ceva nou „de mancare”. Cu atat mai atractive pot sa fie pentru el  drajeele, vazute de copil ca obiecte frumos colorate si dulci. Toate medicamentele vor fi inchise intr-un loc sigur la care copiii nu au acces. Diferite substante toxice (detergentii, alcoolul, insecticidele etc), vor fi pastrate in locuri inaccesibile copilului.

Controlati sa nu fie pe jos margele sau alte obiecte mici pe care copilul le poate inghiti.

Asigurati uşa de iesire pe palier, pentru ca cel mic sa nu ajunga la scari, precum si iesirea din curte in strada.

Curentul electric poate reprezenta alta sursa de pericol -prizele vor fi prevazute cu dispozitive speciale de siguranta existente in magazinele de bricolaj.

Jucariile oferite copilului trebuie sa indeplineasca regulile de siguranta si sa fie potrivite varstei lui.

Parintii au datoria de a proteja copilul dar aceasta trebuie facuta atat cat este necesar, fara exagerari. Supraprotectia il face pe copil sa devina fricos si neincrezator in mediul care il inconjoara fiind astfel afectata dezvoltarea sa.

E important sa ii se acorde copilului un mediu sigur in care sa fie stimulat si incurajat sa exploreze, sa invete lucruri noi fara teama, avand incredere atat in el cat si in cei din jur.

Sursa articol: Copilul meu este o persoana importanta, de Carmen Anghelescu (2016, UNICEF).

Sursa foto: pinterest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.