Skip to content

Stimularea limbajului la copii in mica copilarie

Stimularea limbajului la copii se face inca din primele zile de la nastere, sub forma de joc si cu multa veselie. Parintii au rolul de a il stimula pe copil, fiind un proces natural care are nevoie de timp ,rabdare, intelegere, iubire.

Limbajul trebuie stimulat pentru a fi achizitionat de catre copil ,el nu se formeaza optim de la sine. Studiile in domeniu arata ca existe carente in dezvoltarea limbajului la copiii care nu au avut parte de o stimulare adecvata din partea parintilor, in primii lor ani de viata.  In primii 2 ani de viata se produce o dezvoltare a limbajului de mari proportii, de la limbajul receptiv copilul trece la cel de emitere de cuvinte si propozitii scurte, iar in cele mai multe situatii limbajul apare cu dificultate in cazul in care nu a fost dezvoltat in primii 2 ani.

Cum stimulam limbajul la copilul sugar?

In primele zile de viata copilul nu reuseste sa vocalizeze pentru a ii spune parintelui ce isi doreste insa el are o forma de comunicare pe care o foloseste de fiecare data, si anume plansul. 

Acest plans fiind de fapt forma lui primara de comunicare este important ca parintele sa ii raspunda, sa il linisteasca si cat mai mult sa ii vorbeasca. Usor, usor copilul incepe sa isi dezvolte si alte abilitati de comunicare, sa gangureasca, sa arate cu degetul, sa vocalizele, apoi foloseste cuvinte si propozitii pentru a spune ceea ce isi doreste.

In toate aceste etape  parintele are rolul  important de a-l stimula pe copil, de a avea rabdare cu el, de a-i vorbi inca din primele zile si a initia cu acesta activitati ludice. Interactiunea parintilor cu cei mici incepe inca din primele zile de viata ale copilului – parintele vorbeste mult cu copilul, ii zambeste, ii canta, ii raspunde la suras, ii imita vocalizarile, il expune la sunete noi, ii descrie ceea ce e in jurul lui ( atunci cand copilul apuca un obiect sau  il priveste cu interes, parintele va veni si ii va spune cum se numeste obiectul si il va incuraja sa exploreze mediu).

Copiii invata prin imitare si de aceea este important sa aiba un model bun de urmat precum si sa fie incurajati sa vocalizele cat mai des. Prin recompensa sociala copilul isi dezvolta o stima de sine crescuta, are incredere sa exploreze si astfel sa se dezvolte armonios.

Activitatile senzoriale sunt importante pentru dezvoltarea copilului, folositi diverse texturi la baita de seara, incurajati copilul sa mearga descult pe iarba/nisip, initiati jocuri acasa cu plastilina, baloane de sapun, nisip kinetic, includeti copilul in activitati precum framantat aluat, spalat orez, activitati de colaj cu materiale precum macaroane, malai etc pentru ca acesta sa fie stimulat tactil.

Cartea cu imagini reprezinta o unealta importanta in activitatile de joc si stimulare. Cu ajutorul imaginilor captati atentia copilului, ii dezvoltati dorinta de cunoastere, il stimulati sa verbalizeze si sa invete noi abilitati. Pentru copilul mic se recomanda cartile cu o singura imagine pe pagina, tineti cont sa ii prezentati clar ce se afla in imagine, sa si indicati cu degetul si ajutati-l si pe copil sa arate la randul sau. Nu ezitati in a folosi onomatopeele in orice context, atat in privitul pe carti cat si in parc ori in alt mediu.

Jocurile de tip “cauza-efect” ,incastru, inele pe tija sunt jocuri care stimuleaza partea cognitiva, motrica si de limbaj. Aceste jocuri pot fi insotite de sunete emise de adult astfel incat copilul sa preia prin imitare.

Stimulati motricitatea fina prin activitati diverse: banuti in pusculita, clestii de rufe, margelele pe snur sunt activitati bune pentru a-i  dezvolta musculatura dar si pentru a forma pensa.

1 thought on “Stimularea limbajului la copii in mica copilarie”

  1. Ce te faci cu un copil care baga totul în gura..ești limitata la activități destul de mult pt ca devine și periculos! Ce te faci cu un copil foarte puțin tentat de jucăriile pe care i le aduci și ești sigura ca dai lovitura cu ele…???

Leave a Reply

Your email address will not be published.