Intre al treilea si al patrulea an de viata, copilul incepe, de obicei, sa fie mult mai implicat in activitatile de grup, sa mearga la gradinita, sa interactioneze cu alti copii de varsta apropiata, incepe asadar un adevarat drum al socializarii.
Se consolideaza abilitatile motrice grosiere si fine
Din punct de vedere motric, la trei 3 ani copilul incepe sa aiba un mers mai sigur, echilibru este mai bun reusind astfel sa reactioneze mai bine la situatiile neprevazute.
Daca pana in jurul varstei de 2 ani copilul isi pierdea cu usurinta echilibru, acum acesta reuseste sa sara, sa se rostogoleasca, sa isi ridice piciorul pentru a ocoli obstacole, se taraste si se catara cu o mai buna siguranta.
Folosirea controlata a degetelor si a mainilor
La aceasta varsta copilul reuseste sa duca pe o anumita distanta un vas plin cu apa fara sa il verse si sa apuce obiecte folosindu-se de degete. Taie cu ajutorului cutitului, poate sa modeleze forme din plastilina, muta obiecte dintr-un recipient in altul si insira margele pe snur.
Copilul se imbraca singur cu anumite obiecte de imbracaminte
Datorita achizitiilor pe aria motrica, copilul reuseste la varsta de 3-4 ani sa se imbrace singur: reuseste sa isi introduca picioarele in dresuri/ciorapi si capul in tricouri, invata sa incheie fermoare si chiar sa se incheie la nasturi. Parintii au rolul de a explica cum se procedeaza, de a-i incuraja si de a valida incercarile acestora de a fi autonomi.
Momentul renuntarii la pampersi
Renuntarea la pampersi reprezinta un moment important in dezvoltarea copilului in perioada primilor 3 ani de viata. Parintii trebuie sa fie atenti cand este copilul pregatit si sa nu prelungeasca mai mult decat este cazul utilizarea pampersului la copil. Daca copilul continua sa fie tratat ca pe un ”bebelus” el se va obisnui cu acest statut si nu se va putea dezvolta optim fiindu-i ingradita autonomia.
Se imbunatatesc abilitatile grafice- desenul si coloratul
Avand un mai bun control motric, o mai buna coordonare oculo-motorie si un nivel mai bun al prehensiunii, copilul este pregatit sa treaca de etapa mazgalitului si sa participe in activitati de desen si colorat.
Creste interesul fata de ceilalti copii
La aceasta varsta creste interesul fata de ceilalti copii si apare o mai mare autonomie in raport cu adultul. Parintii trebuie sa ii incurajeze acest interes si sa creeze oportunitati de joc social.
Mai multe detalii despre aceasta etapa de varsta a copilului puteti afla din lucrarea Copilul nostru de la 3 la 6 ani.