Motricitatea la copil– stadiile de evolutie a posturii de la nastere la 15 luni

-Logoped Elena Nedelcu-

La nastere, toti neuronii sunt prezenti dar nu toti sunt si functionali, sinapsele devenind operationle in mod treptat, pe masura ce organismal este stimulat in mod adecvat.

In plus, atunci cand ne raportam la dezvoltarea motorie, sinapsele ce permit controlul mainilor sunt stabilite mai repede decat cele care permit controlulul partii inferioare a corpului- trunchiul si picioarele.

Acest fapt explica motivul pentru care copilul isi dezvolta mai repede motricitatea partii superiore a corpului fiind capabil sa mearga dupa varsta de 1 an.

Postura este importanta in dezvoltarea globala a copilului mic fiind reflectarea modului in care acesta percepe lumea.

Studiile realizate de cercetatorii din domeniu au confirmat ca dezvoltarea motrica influenteaza decisiv aparitia si dezvoltarea limbajului.

Copiii mici reusesc sa emite sunete atunci cand se produc modificari la nivel de postura si cand tonusul muscular cunoaste progrese.

La nastere copilul are nevoie de sprijin pentru a-si pastra axa corpului, in jurul varstei de 3 luni reuseste sa inalte capul de la 45 la 90 grade, din pozitia culcat pe burta iar in spre 5 sau 6 luni isi tine capul sus fara sprijin, aceasta etapa fiind prima in procesul de achizitie a verticalitatii.

In jurul varstei de 7-8 luni copilul sta singur in pozitia de asezat spre 9 /10 luni deja dobandeste postura verticala dar si altele (stat in patru labe). Tot in aceasta etapa de varsta copipul reuseste sa se aseze singur si chiar se ridica avand un sprijin (ex: gratiile patutului).

In etapa de varsta de 10-12 luni copilul invata sa stea in picioare cu psrijin iar treptat ajunge la abilitatea de a sta independent in picoare, coloana vertebrala avand dobandita acum curburile necesare mersului.

In jurul varstei de 14 luni, copilul se tine singur in picioare iar la 15 luni are abilitatea de a merge independent.

Sursa foto: Psihomotricitate-Sprijin, preventie si compensare, Frederique Wauters Krings

Sursa: Psihomotricitate-Sprijin, preventie si compensare, Frederique Wauters Krings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *