Evaluarea si stimularea limbajului la copil cu ajutorul suportului vizual

Evaluarea si stimularea limbajului la copil cu ajutorul suportului vizual se realizeaza folosind o serie de materiale practice, cat mai diverse, care sa ajute la verificarea si consolidarea notiunilor de baza din aria cognitiva.

Pentru a lucra culorile, formele geometrice, cifrele, schema corporala, anotimpurile etc utilizam jocuri practice si incurajam copilul, in functie de achizitiile  pe care le are, sa foloseasca limbajul receptiv/expresiv.

Kitul de evaluare logopedica reprezinta o resusrsa importanta in vederea dezvoltarii cognitive a copilului prescolar, grupul tinta fiind copiii de 3-7 ani. Acest kit de evaluare poate fi folosit cu succes de catre logopezi, profesori, parinti, educatori.

Ce gasim in Kitul de evaluare logopedica

  • Fisa logopedica
  • Materiale pentru evaluarea structurilor perceptiv motrice: schema corporala, culori, forme, marimi, momentele zilei, ceasul, anotimpuri, lunile anului, zilele saptamanii, ceasul, cifrele 1-10, forme geometrice, orientare spatiala.
  • Materiale pentru evaluarea pronuntiei
  • Evaluarea structurii gramaticale: timpul verbelor, pronumele personal, actiuni.

Exemple de activitatati folosind materiale din Kitul de evaluare logopedica

Pentru a invata formele geometrice apelam la un joc distractiv in cadrul caruia facem prajituri din plastilina avand ca model plansa din Kitul de evaluare logopedica. O astfel de activitate ludica incurajeaza copilul sa fie deschis si motivat in a-si pastra atentia in cadrul procesului de invatare.

Pentru a evalua in ce masura copilul identifica/numeste culorile utilizam plansa din Kitul de evaluare logopedic cu flori si harnicutele albinute. Ulterior, aceasta plansa se poate folosi in activitatea de dactilopictura in cadrul careia am avea ca obiectiv pictura dupa model.

Plansele cu anotimpuri testeaza cunostintele generale ale copilului si contribuie la dezvoltarea abilitatii de a descrie. Cu ajutorul acestor planse putem lucra in plus si emotiile, cauza-efect, notiunile opuse etc.

Kitul de evaluare logopedica se gaseste aici : https://jucarii-vorbarete.ro/product/kit-de-evaluare-logopedica/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *