Skip to content

Activitati de stimulare si joc pentru bebelusii cu varsta de 0-6 luni

Bebelusii sunt capabili de acte de invatare complexe si variate care ii fac sa se dezvolte pe toate ariile de dezvoltare, de la cele motrice si cognitive la cele ce tin de limbaj si socializare. Copiii mici invata prin simturi, primii 2 ani din viata lor fiind denumita de psihologul Jean Piaget, etapa senso-motorie. La aceasta varsta, pentru a invata, copiii isi folosesc simturile si capacitatile fizice pentru a intelege ce se intampla in jurul lor, pentru a descoperi lumea. Ei invata manevrand obiecte si examinandu-le forma, facand aceste actiuni in mod repetitiv. Un rol determinant in dezvoltarea copilului  il au parintii, acestia le ofera copiiilor experiente de invatare si dezvoltare esentiale pentru a progresa.

In primele 6 luni de viata activitatile de stimulare a bebelusului sunt, cu precadere, cele care implica mangaierile, masajul, cantatul, expunerea la texturi etc

Mangaiere cu dragoste pentru micut

Inca de la nastere se recomanda sa mangaiati bland bebelusul in timp ce il tineti in brate ori aproape de voi. Aceste atingeri ii sunt benefice copilului pentru dezvoltarea lui emotionala, il invata ca cineva ii poarta de grija. In timpul mangaierilor realizate vorbiti cu bebelusul, povestiti ce faceti folosind o voce blanda.

Un moment propice pentru mangaieri il constituie si atunci cand ii faceti baita micutului dar si imediat dupa, cand puteti sa il masati usor pe copilas folosind o crema.

Profitati de vremea frumoasa pentru a iesi cu cel mic afara, in parcuri ori locuri cu verdeata. Cu un fir de iarba ori cu o frunza mangaiati usor manuta copilului ori talpa acestuia, astfel de stimulari senzoriale fiind benefice pentru dezvoltarea micutului.

Ce sunt eu/Ce nu sunt eu

Micutul vostru va invata diferenta dintre el insusi si obiectele din mediu prin activitati de percepere a propriei persoane si a mediului inconjurator. Atingeti usor mana/piciorul, burtica copilasului si denumiti ceea ce tocmai ati atins – Uite, manuta ta!/ Ooo, ce piciorus frumos!etc. Atingeti usor copilasul cu diverse obiecte- o paturica, o jucarie textila, o manusa senzoriala etc- si denumiti obiectul cu care il atingeti, folositi diverse onomatopee si sunete, rostite cu o voce blanda.

Sunete emit, pe mami si tati ii vad zambind 

Inca de la nastere copilul incepe sa emita primele sale sunete. Initial este vorba despre articulari scurte, care ii vin in mod natural si nu au un scop anume. Este importanta reactia celor din jur la aceste sunete, la gangurelile si surasul copilului. Cand auziti ca scoate sunete, zambiti-i copilasului, vorbiti cu el, imitati sunetul produs de acesta. Pe masura ce micutul creste, va incepe sa imite sunete mai complexe si ulterior si cuvinte. Pentru o dezvoltare adecvata a limbajului la micut este important sa ii vorbiti des si clar, sa il incurajati sa verbalizeze, sa ii cantati pe parcursul zilei.

Privesc in jur si descopar lumea

Copilasul mic invata sa isi intoarca capul dintr-o parte in alta iar pentru a stimula explorarea vizuala il puteti aseza pe micut in diverse pozitii, nu doar pe spate, ci si pe partea dreapta/stanga. Aranjati diverse jucarii si obiecte in jurul lui, in raza lui vizuala, miscati obiectele usor pentru a-l stimula pe cel mic sa intoarca capul pentru a le privi.

Cand sunteti cu cel mic in parc sau la padure, mergeti aproape de copaci si miscati usor crengile, apucati o frunza, cautati o ghinda sau castana si nu uitati sa ii prezentati mereu ceea ce faceti.

Stimulare senzoriala cu texturi noi

Pentru ca micutul sa descopere diferite proprietati ale obiectelor este important ca acesta sa intre in contact cu diverse materiale. Prin pipait copilul traieste senzatii care ulterior il va ajuta sa inteleaga diferitele materiale din care este compus mediul inconjurator. Aceasta activitate de explorare este important sa se realizeze pe tot parcursul copilariei, iar in primele luni puteti folosi materiale confectionate din tesaturi, pene,piele, brodarie, vata. Faceti ghemotoace din aceste materiale si descrieti copilului cum sunt: aspru, moale, tare etc

 

Mai multe idei gasiti in Ghidul Unicef, Activitati de invatare pentru copiii foarte mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.