Skip to content

Importanta jocului simbolic in dezvoltarea copilului mic

Despre importanta jocului in viata copilului am discutat in multe articole si doar ca o precizare, reamintesc faptul ca, in primii ani de viata, jocul ocupa un rol fundamental in dezvoltarea si cresterea armonioasa a copiiilor.

Cand vorbim de joc nu ne referim la jocurile pe telefon sau tableta, ci la acele activitati ludice in care copilul e stimulat si incurajat sa isi dezvolte potentialul maxim pe ariile de motricitate, senzorial, limbaj si cognitie.

Dar ce este acest joc simbolic? Ce presupune el, cand apare si cum putem noi, in calitate de parinti sau parteneri de joaca pentru copilasii, sa creeam premizele dezvoltarii lui?

Ce este jocul simbolic?

Ei bine, jocul simbolic este acela prin care copilul e un actor principal iar lumea devine scena lui, o scena folosita pentru a isi creea propriile scenarii, pentru a folosi obiectele din jur pentru a se preface ca sunt altceva, este o scena in care copilul interpreteaza roluri, face conversatie, isi schimba tonalitatea, se foloseste de fantezie si creativitate pentru a deveni un bucatar iscusit, un pompier, un dragon sau o Scufita Rosie.

Rola de scoci devine o poarta catre castelul dragonului, batul un avion cu care copilul zboara pana la cer, covorul din camera este nisipul iar cearsaful devine marea….

Ce importanta are el in dezvoltarea copilului meu?

Jocul simbolic este modul in care copilasii isi dezvolta rationamentul si functiile cognitive mai complexe. In plus, prin joc simbolic copilul isi dezvolta si aria de limbaj, creativitatea si abilitatile sociale.

Prin jocul simbolic, copilul invata si reguli sociale dar si sa devina empatic, sa inteleaga mai bine sentimentele si cum sa se raporteze la emotiile lui si la comportamentele si emotiile celor din jur.

Prin dezvoltarea imaginatiei si realizarea de scenarii, copilul isi dezvolta noi sinapse neuronale si acest lucru il ajuta la aria de rationament, asa cum am precizat anterior, precum si pentru a putea rezolva probleme din viata de zi cu zi.

Pe aria de socializare, jocul simbolic ajuta ca un copil sa se puna in locul celuilalt, sa inteleaga mai bine perspectiva fiecaruia. Devine mai constient de faptul ca faptele si cuvintele sale ii pot rani pe cei din jur ori le poate provoca fericire (Ursuletul e fericit cand ii dam miere, ursuletul e trist ca e singur si nu are cu cine sa se joace- hai sa fim noi prietenii lui, iepurasului ii e sete – ii oferim noi apa, etc).

Prin jocurile simbolice se derzvolta si abilitatile motrice, precum manuirea uneltelor, prehensiunea, coordonarea motorie. Folosind diverse texturi si materiale in astfeld e jocuri putem sa stimulam si aria senzoriala.

Jocul simbolic este si un pas important spre alfabetizare și numeratie, abilitati pe care copilul ar trebui sa le aiba in viata scolara. Cand scriem litere si numere, noi folosim simboluri pentru ceea ce vrem sa transmitem iar acest concept este practicat de copilasi cand sunt angajati in joc simbolic.

Cum ajutam copilul sa isi dezvolte abilitati de joc simbolic?

Ajutam copilul sa isi dezvolte jocul simbolic prin a deveni partenerii lor de joaca, prin a utiliza noi diverse tonalitati, a incuraja folosirea obiectelor si a jucariilor in jocurile de imitare, jocurile de rol si de manipulare.

Cel mai bine invata copilul din interactiunea cu o alta persoana asadar va incurajez sa va jucati mult cu micutii vostri.

Joc simbolic cu alimente (micutul avea aici varsta de 2 ani si 8 luni).

Joc simbolic cu pinguini si zapada (micutul avea aici varsta de 2 ani si 8 luni)

Leave a Reply

Your email address will not be published.