Intrebari si raspunsuri despre vreme pentru copilasii curiosi

Inca din mica copilarie este important sa le insuflam micutilor dorinta de a observa atent natura si de a intelege cum se desfasoara evenimentele din mediul natural.

Sunt multe materiale utile pentru a facilita aceasta invatare insa in primul rand eu va recomand sa vorbiti cu copilasii in timp real despre actiunile care se desfasoara in jurul lor iar aici includem si despre a le vorbi de fenomenele naturii specifice fiecarui anotimp.

Atunci cand va aflati la plimbare cu copilasul si incepe sa bata vantul le puteti spune ”Bate vantul acum! Uite, se misca frunzele!, cand afara este ger ii puteti face atenti la apa inghetata de pe strada, la turturii de la acoperis si la modul in care percepem starea de frig (Ex: “Simti ca este rece, e din cauza frigului/ Uite, jos apa e inghetata. Incearca sa apesi cu piciorul pe gheata. Ai vazut, este tare! Asa este gheata!…)

Ploaia e motiv de explorare si de a observa cum se formeaza baltoaca de apa, cum se transforma pamantul in noroi si cum acesta devine alunecos atunci cand noi calcam cu cizmulitele pe el. Nu ezitati in a lasa copilasii sa se joace in apa, sa sara in ea cu cizmulitele, sa faca valuri cu ajutorul unui bat, sa arunce pietricele mici, in acest timp venind cu explicatii asupra actiunilor care se desfasoara- toate aceste lucruri sunt de fapt experiente care il ajuta enorm de mult pe copilas in a intelege mai bine partea de cauza-efect ce este atat de importanta in dezvoltarea rationamentului si a gandirii logice. Pentru copilasii mai mari (3+) veniti cu intrebari pentru a spori curiozitatea dar si pentru a stimula partea de gandire. Ex: De ce crezi ca s-a format baltoaca asta aici?/ Ce o sa se intample cu piatra daca o aruncam in apa?(Se scufunda….)/Hai sa vedem daca la fel se intampla si cu frunza asta, etc )

Cartile sunt utile in a le prezenta micutilor si alte informatii despre vreme iar cea de la Ed. Universul Enciclopedic contine multe clapete care trezesc curiozitatea micutilor.

Micutul e acum atras de informatii despre furtuni, vulcani si tornade 🙂

Cartea se gaseste aici:

https://www.universenciclopedic.ro/intrebari-si-raspunsuri-despre-vreme-usborne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *